diumenge, 6 de febrer de 2011

Pastís de xocolata - El 1r premi!

Aquest pastís de xocolata va ser el premi que la guanyadora del concurs de noms pel blog.
Cal dir que la guanyadora també és molt generosa i va compartir-lo amb uns quants agraciats tot fent un dinar esplèndid a casa seva.

Hi ha moltes receptes per fer pastisos de xocolata, aquesta a mi sempre m'ha funcionat. Més endavant potser en posaré alguna més!

Foto robada a l'e. Pastís que va rebre la guanyadora del concurs. Observareu que a l'hora de passar-ho a la safata de paper, es va trencar una mica.
Ingredients:
4 Ous
150 g. de sucre
150 g. de mantega
200 g. de xocolata de postres
90 g. de farina
1 sobre de llevat
1 cullerada d'essència de vainilla.

Pas per pas:
  1. Desfer la xocolata al bany maria o al microones.
  2. Quan s'estigui desfent, afegir-hi la mantega i remenar fins que quedi tota desfeta i barrejada amb la xocolata. Si cal, tornar a posar uns segons al microones o al bany maria. 
  3. Separar les clares i els rovells dels ous en dos recipients diferents.
  4. Muntar les clares a punt de neu amb la meitat del sucre.
  5. Barrejar l'altre meitat de sucre i l'essència de vainilla amb els rovells dels ous fins blanquejar els rovells i obtindre quelcom semblant a una crema.
  6. Afegir a aquesta crema la xocolata desfeta.
    Atenció: Si està molt calenta deixar que es refredi una mica.
  7. Afegir la farina tamisada i el llevat remenant sempre cap a la mateixa direcció per evitar fer grumolls.
  8. Afegir les clares a punt de neu i barrejar-ho tot amb una espàtula.
    Atenció: No s'ha de remenar, sinó que cal anar-ho barrejant amb l'espàtula de fora cap endins (del bol), facilitant que els ingredients es barregin però intentant perdre el mínim de volum possible de les clares muntades.
  9. Untarem un motlle amb mantega i cacau en pols (pot ser colacao) i hi avocarem tota la massa.
  10. Posar el motlle al forn (ja escalfat) a 180º i coure durant 25'-30'.
    Per comprovar que estigui ben cuit utilitzar un punxó llarg. Punxar al centre del pastís i si el punxó surt net, estarà cuit. Si surt amb una mica de massa enganxada deixar coure una mica més.
  11. Quan estigui cuit, apagar el forn i deixar que s'escapi l'escalfor a poc a poc amb el pastís dins. Així evitarem que es desinfli de cop. Treure-ho després d'uns minuts i deixar refredar una estona abans de desemmotllar-lo.
Variants o complements:
Aquest pastís, tal i com està escrit a la recepta, és una bona proposta per un esmorzar, un berenar o fins i tot uns postres.

Un bon acompanyant, el el cas de servir-lo com a postres pot ser una bola de gelat de vainilla, o una mica de nata muntada.

Per fer-lo servir com a pastís d'aniversari o per algun esdeveniment especial, es pot obrir i farcir amb nata, trufa o mermelada i cobrir-lo amb cobertura de xocolata i/o nata també. Tot és posar-hi imaginació! ;)

Espero que us agradi. Bon profit!

5 comentaris:

  1. Jo faig unes madalenes amb una filosofia molt semblant... però que no es tracta de fer-les esponjoses (per això no munto les clares), sinó més aviat que quedin ben denses, i un punt crues per dins (cal refredar-les a la nevera i només van 10 min al forn). Però la preparació i ingredients són gairebé iguals!

    ResponElimina
  2. Mmmh! Ho provaré!

    I ara m'has fet pensar..: fa temps que no vaig coulants! =P

    ResponElimina
  3. El pastís és deliciós! :)
    I el nom del Blog està molt ben triat :P

    Eva! Com és que mai he provat un dels teus Coulants de xocolata? En volem la recepta! :D:D

    ResponElimina
  4. crec que en aquest blog només s'adiu dir una cosa:

    NYUMI NYUMI! :D

    ResponElimina