divendres, 4 de març del 2011

Albergínies farcides.

Les albergínies farcides és un plat molt agraït. Es pot considerar (jo, el considero) un plat mínimament elaborat, però en realitat només es tracta de fer un bon sofregit per al farcit!


Aquestes les han pogut gaudir uns bons amics i en varen quedar prou contents.
Van ser el segon plat del dinar i a cada persona li van tocar dos trossos, però pot ser un primer plat si en servim una meitat guarnida amb amanida.

Foto de l'Anna R. Safata acabada de sortir del forn!

Ingredients: (6 persones)
2 cebes grans
6 albergínies
1 pebrot vermell petit o 1/2 pebrot gran
1/2 llauna de cervesa
300 g. de carn picada de porc
300 g. de carn picada de vedella
800 g. de tomàquet triturat 
200 ml. de crema de llet
150 g. de formatge emmental ratllat
150 g. de formatge gouda ratllat
Sal, pebre, sucre i orenga

Pas per pas:

  1. Tallar el cap de les albergínies, rentar-les i tallar-les per la meitat.
  2. Coure les albergínies tallades per la meitat.
    • Al forn: 20 minuts a uns 200º
    • Al microones: 8-10 minuts (entre 800 i 900 w)
  3. Mentre es couen les albergínies. Picar la ceba i el pebrot
    La mida dels trossos va a gustos, jo aquest cop vaig fer servir la picadora de verdures i les vaig picar fins obtenir uns trossets d'entre 1 i 1/2 centímetre.
  4. En una paella gran, coberta d'oli ben calent, sofregir la ceba i el pebrot. El foc a una intensitat mitja, que permeti fer "xup-xup" a l'oli però que no socarrimi de seguida la verdura.
  5. A mitja cocció de la verdura, afegir la 1/2 llauna de cervesa per donar-li gust al sofregit i homogeneïtzar-lo.
  6. El sofregit ha d'estar-s'hi una bona estona fent "xup-xup".
  7. Mentre es sofregeixen les verdures, buidarem les albergínies.
    • Amb un ganivet, resseguir per l'interior la forma de l'albergínia intentant deixar 1/2 centímetre entre el fons del tall i la pell.
    • Amb el mateix ganivet o una cullera, treure la polpa de l'albergínia.
    • Desar les albergínies (o el que queda d'elles! ;) a la safata que farem servir per posar-les al forn.
  8. Picar la polpa de les albergínies i afegir-les al sofregit.
  9. Quan la polpa de l'albergínia estigui cuita i integrada al sofregit, enretirar tot el sofregit a un plat o vol.
  10. A la mateixa paella, afegir-hi un bon raig d'oli i un cop estigui calent, afegir tota la carn picada amb un bon pessic de sal i una altre de pebre.
  11. Quan la carn estigui cuita i daurada, sumar-hi el sofregit de verdures a la paella, remenar-ho i tot seguit afegir el tomàquet triturat.
  12. Per treure-li l'acidesa al tomàquet, afegirem una cullerada (no molt plena) de sucre.
  13. El tomàquet ha de quedar ben fregit.
  14. Rectificar de sal i afegir-hi una mica d'orenga o alfàbrega.
  15. A continuació, farcir les albergínies amb el sofregit.
  16. Un cop farcides repartir un raig de crema de llet per sobre de cada albergínia. Li donarà sumptuositat, però no és un ingredient indispensable per la recepta.
  17. Repartir els formatges ratllats damunt del farcit.
  18. Gratinar les albergínies farcides al forn, ja escalfat, a 200º durant 10 minuts tot vigilant que no es cremi.
Variants o complements:
Les albergínies es poden farcir de tot allò que ens vingui de gust, es poden fer exclusivament de verdures, amb altres tipus de carns, sense tomàquet, amb beixamel..
Us animo a que compartiu amb els altres cuiners que passin per aquí, quin és el farcit que més us agrada!


Espero que us agradi. Bon profit!

4 comentaris:

  1. Com que vam quedar "prou contents"? Vam quedar felices com mai! Eren delicioses!! :D:D:D

    Quan pugui la duré a terme! Són brutals!

    ResponElimina
  2. Mmmm! Quina bona pinta...jo les vull tastaaaaar!!!

    ResponElimina
  3. Quan pugui les faré, crec que serà aviat.
    Roser (mare de l'Anna)

    ResponElimina
  4. Roser!! Doncs espero saber-ne els resultats! Si et surten tan bones com el pastís de xocolata, seran tot un èxit! ;) Tu i l'Anna sou les meves millors fans!

    ResponElimina